...

О таленту и обдарености

О таленту и обдарености

По речницима се може наћи ово појашњење значења речи таленат: Природан дар, даровитост која се вежбом може развити у способност нарочито лаког, сигурног и доброг обављања послова у некој области; даровит, обдарен човек. Смисао наглашеног дебљим словима је оно ради чега се таленту мора посветити посебна пажња. Врло често на жалост, таленат остане занемарен и временом изазива несигурност и незадовољство. Аметеризам, коме прибегава у покушају надокнаде пропуштеног, далеко је од озбиљаности професионалног рада и стваралаштва.

Циљ сваког будућег средњошколца (и њихових родитеља) јесте уписати што бољу школу, заузети што боље место за своје образовање. Сви који раде у образовању сведоци су да предрасуде о различитим врстама послова, степену образовања и могућностима остварења материјалне добити, доводе до честих и прилично великих, понекад и кобних грешака при избору занимањаВреме када се брине о избору професије пресудно је за наш будући живот и треба га проћи без или са што мање непроверених и погрешних претпоставки, својих или наших ближњих.

Догађа  се да ученици других средњих школа, након завршеног првог разреда  и схватања да је направљен погрешан избор, долазе са родитељима како би се распитали о могућности за накнадни упис у Уметничку школу. Наравно, увек постоји нека могућност. Но, уместо тога, боље је направити прави избор одмах, на време, у правом тренутку и у корак са својом генерацијом.

Наше је искуство да, у скоро свим случајевима промашених избора, иза одлука стоји један или оба родитеља, нарочито код деце са одличним успехом у основној школи! По правилу, деца која желе прелазак у Уметничку, јесу одлични ученици. 

Разумна је брига родитеља о будућности  своје деце и њиховој егзистенцији. Но, веома корисно би било имати на уму да све своје предлоге можемо заснивати искључиво на претпоставкама и да ми ни у ком случају не можемо знати хоће ли, при било каквом избору занимања, у будућности заиста бити срећни са њим и бити материјално обезбеђени. Оно што поуздано можемо тврдити јесте – у сваком послу, у сваком занимању неко зарађује добро, чак јако добро или енормно, неко солидно, неко пак, слабо. У сваком! А, ако се ипак желимо бавити претпоставкама, онда се мора рећи да је једина разумна – да ће онај ко је открио своје таленте и „пронашао“ себе, бити задовољан собом и својим послом, па и зарађивати.

Овде говоримо о талентованима, о онима који су јасно показали своје склоности. Једини циљ овог текста јесте да каже, пре свега родитељима талентоване деце,  да се таленат  треба озбиљно схватити и да тамо где је таленат показан не би смело да буде дилема око избора школе и занимања као и да укаже на велики број предрасуда о профитабилности занимања у области ликовне уметности (схваћено у широком и реалном обиму и значењу, ликовни уметник је и модни креатор и дизајнер аутомобила и сценограф у неком позоришту, ТВ емисији или филму,и сликар и вајар, и графички или веб дизајнер, и још приличан број и те како профитабилних занимања).

Иако имају сличне таленте, немаји сви наши ученици једнаке способности. У свакој образовној установи има и једних и других, и добрих и мање добрих полазника. Но, били какви год, код нас су сви НАШИ! Свако сам узме онолико колика је мера његових талената и могућности. Неко заиста много, све планирано или више од тога, неко прилично а неко нешто мање. Најважније, нико није ускраћен ни у ком погледу. Дајемо све од себе да наши ученици од нас оду ваљано припремљени за даље учење или рад. Дозволићемо себи да се похвалимо мало – Уметничка школа у Краљеву има изузетно велики успех са уписом својих матураната на високообразовне установе у струци али и на друге факултете,што јасно говори о квалитету наставе и кадровима у школи. Похвале нашим студентима  долазе са свих тих установа, чиме смо, наравно, јако поносни и задовољни.   

Веома добро знамо шта значи имати таленат. Много је примера иза нас, нашег личног рада и рада у образовању деце надареном за ликовну уметност. Очекивано је да знамо  доста добрих примера избора занимања у нашем подручју рада али и у прилици смо да видимо, како изгледа када се талентованом детету онемогући жељени избор. Различите су слике али у свим случајевима ситуација  је врло непријатна за дете а и за родитеља. Зарад тога, наша је препорука да се надарености или таленту посвети  много пажње, времена и стрпљења, од откривања  до избора одговарајућег образовања односно професије и да уочен таленат обавезно треба да буде потврђен и адекватно пропраћен искључиво од стране стручног лица.

 

Добродошли!