Историјат

Историјат

Од свог оснивања 2004 па до до 2008 године, Уметничкан школа у Краљеву радила је у више зграда. За прве  две школске године колектив Машинског факултета у Краљеву уступио је неколико својих просторија а за трећу и почетак четврте, школа је изнајмила простор у Дому друштвених организација.Од 2008 године ради у просторијама на првом спрату зграде „Нови Гвожђар“.

Дом друштвених организација
зграда Машинског факултета Краљево

У првој школској години (2004-05) свог постојања школа је на пријемном испиту имала 75 пријављених кандидата а уписала 40 ученика у четири образовна профила, три редовна и један огледни. У истој, првој години постојања, осим   отварања школе и урађеног програма огледног профила „Техничар за конзервацију и рестаурацију“, школски тим израђује, по речима тада надлежног начелника у Министарству просвете Србијеузоран пројекат, са којим исто министарство  конкурише за доделу значајних средстава од јапанске владе. Школа добија на конкурсу прво место али не и предвиђена новчана средства, која су, непознатим начином и путем, преусмерена у другом правцу.

Наредних година интересовање за упис у Уметничку школу у Краљеву расте, те, иако број основаца у Србији и Краљеву, на жалост, знатно опада, школа у два наврата, уместо планирана два, уписује по три одељења са 20 ученика. То интересовање основаца за упис у Уметничку школу у Краљеву не престаје ни данас тако да сваке године,  након пријемног испита имамо више кандидата са положеним пријемним испитом него што школа може да упише у први разред.

2014 године школа уз сагласност локалне самоуправе, адаптира простор на првом спрату зграде коју користи и тако знатно мења услове за рад, а проширењем постојећих и додавањем нових наставних просторија нарочито побољшава услове за обављање наставне активности.

Од првих матураната до данас, школа је извела десет генерација, са изузетно високим процентом уписаних на високообразовне установе у струци и на остале факултете. Не ретко, наши ученици, полажу пријемне испите на факултетима и после трећег разреда, с намером да раније крену путем студентског живота. Један број њих у томе и успева.

Пошта, са леве стране и зграда „Нови Гвожђар“ и библиотека, преко пута